Bryllupsmenyen som passer perfekt til sesongen

Hvite bord med fat som har mat i seg

Lurer du på hva du skal servere i bryllupet ditt? Kokk Simon Johannessen vet råd – enten du skal smis i hymens lenker om vinteren, våren, sommeren eller høsten.

– Personlig mener jeg at maten er en av de viktigste elementene i et bryllup.

Ikke et overraskende utsagn fra Simon Johannessen, som er kjøkkensjef på Thon Hotels Bergen Airport. Selv har han laget mat for bryllup flere ganger, og har dermed opplevd presset av å leve opp til forventningene på den store dagen.

– Man merker på kjøkkenet at alle tar oppgaven veldig seriøst. Det er en stor og viktig dag, så da må man bare «naile» det, forteller Johannessen.

Måltid for mange

Å bestemme meny for bryllupsmiddagen kan være en utfordring. Selskapet samler som regel flere generasjoner rundt bordet, og det blir viktig å velge en meny som faller i smak hos bestemødre så vel som hos venner.

– Menyen bør være spennende nok for den yngre generasjonen, samtidig som den ikke bør være for sær for den eldre generasjonen, sier Johannessen, og poengterer:

– Det er alltid gøy med en liten x-faktor. Det kan være en spennende appetittvekker eller et overraskende element.

I et selskap med mange gjester er sjansen også stor for at enkelte må tas ekstra hensyn til. Noen av gjestene spiser kanskje ikke kjøtt, andre har allergier. Så hvordan legger man til rette for gjestene som ikke er spiser alt?

– Det er viktig at kjøkkenet får beskjed om disse tingene på forhånd. Da kan kjøkkenet finne gode erstatninger, slik at alle får den samme smaksopplevelsen. Det blir nemlig fryktelig kjedelig om man bare fjerner hovedråvaren, hvis den for eksempel består av kjøtt, sier Johannessen.

Mat etter sesong

Mat er best når den er i sesong. Ifølge Johannessen er det derfor svært viktig å tenke over når bryllupet skal feires i valg av meny.

– Sesongen er spesielt viktig for hovedråvaren. Man spiser for eksempel normalt ikke reinsdyr om sommeren. Dette gjelder i stor grad for grønnsaker også. Vi fokuserer mye på sesongbaserte råvarer året rundt i alle restauranter.

Ikke bare styres råvarenes smak og tilgjengelighet av sesong. Også hva gjestene har lyst til å spise kan avhenge av årstiden.

– I et vinterbryllup kan man gjerne spise en mørk og tung sjokoladedessert, men om sommeren vil man nok helst ha noe litt friskere, sier Johannessen.