Fem fjonge nyttårsdesserter

Rømmeiskake på et fat sett ovenfra
Rømmeiskake med solbær. Bilde: Matprat.no

Disse søtsakene ser like fantastiske ut som de smaker.

Nyttårsaften er for mange årets store festdag, med paljetter, glitter og stas i rikt monn. Det er en dag hvor det er gøy å gjøre det lille ekstra – også når det gjelder maten, desserten og kakene.

Ekstra stas blir det om du pynter desserten med litt glitter, gull og sølv for en ekstra skinnende avslutning på måltidet. Du finner spiselig glitterspray, shimmerpulver og annen kakepynt i hobbybutikker og butikker for hus og hjem – og disse forvandler en hvilken som helst dessert til en nyttårsdessert på et blunk.

Her får du oppskriften på fem desserter du kan servere på nyttårsaften – uten å være det minste bekymret for å skuffe gjestene.

Rømmeiskake med solbær

Imponer med hjemmelaget iskake på nyttårsaften! Utgangspunktet er råkrem, rømme og et glass syltetøy. Resultatet er lekkert, vakkert og innmari godt.

Nøttebunn (10 personer)

  • 2 ½ dl mandler
  • 2 ½ dl melis
  • 4 stk eggehvite

Rømmeiskrem med solbær

  • 8 stk eggeplomme
  • 6 ss sukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 3 dl kremfløte
  • 3 dl seterrømme
  • 2 dl solbærsyltetøy

Slik gjør du

Mal nøttene eller kjør dem i en matprosessor. Bland med melis. Stivpisk eggehvitene og bland dem forsiktig inn.

Stek kaken i en smurt springform 22-24 cm ved 160 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl. Ta nøttebunnen ut av formen. Vask formen og legg nøttebunnen tilbake i formen.

Rør sammen eggeplommer, sukker og vaniljestang i en glass- eller stålbolle og sett bollen over varmt vann. Visp hele tiden til eggeblandingen begynner å bli varm og sukkeret har løst seg opp. Pisk blandingen videre i maskin eller for hånd til den er kald og har blitt lys og tykk eggedosis.

Stivpisk kremfløte og bland med rømme og eggedosis. Hell isblandingen forsiktig over nøttebunnen.

Press solbærsyltetøy gjennom en fin sikt så du får en coulis. Legg klatter av coulisen på ismassen og bruk en gaffel eller liknende til å blande den inn i kremen til du får et fint marmorert mønster.

Dekk formen med plastfolie og frys i minst 4 timer. Sett isparfaiten i kjøleskapet ca. 20 minutter før den skal serveres. Fjern formen rundt iskaken og la den gli over på et fat. Pynt med friske eller frosne bær.

Krumkakeskåler med is og skogsbærsaus
Krumkakeskåler fylt med is. Bilde: Matprat.no