Proffenes beste festivaltips

Konfetti i lufta på en konsert på festival med hender i lufta
Solnedgang på festival
Foto: Vilde Mürer

Lad opp til festivalsommeren med tre erfarne festivalgjengeres beste tips for en knirkefri festivalopplevelse.

Enten du er nykommer på festival, eller bare vil lade opp til sommerens høydepunkt, bør du lese videre. Vi har nemlig truffet tre festivalfantaster som mimrer tilbake til sine mest minneverdige opplevelser, gir sine beste tips, og råder deg til hva du bør styre unna.

– Bli med på dugnaden

  • Hvem: Vilde Mürer (30)
  • Festivalbakgrunn: Var første gang på Øyafestivalen som 17-åring, og har vært på festival hvert eneste år siden.

Vilde får sommerfugler i magen av å tenke på sommerens festivaler og friheten hun opplever der. Men festival er dyrt, og hennes beste tips for å spare penger er å jobbe frivillig.

– Før jeg skal på festival kiler det i magen, fordi jeg vet at jeg kommer til å oppleve så mye fint. Jeg gleder meg alltid til å farte rundt mellom konsertene og få oppleve masse bra musikk i løpet av én dag. Det er en fantastisk kombinasjon å kunne se konserter med favorittartistene mine – og å få oppdage nye.

Konseptet festival er enkelt: Høre på musikk, henge med venner, og være ute. Men det er tre ting jeg elsker. Jeg tror det beste med å være på festival er at jeg glemmer alt annet i hverdagen. Det er en helt egen følelse som jeg ikke får noe annet sted. Det er så mye gøy og rart som skjer hele tiden, og jeg kan selv velge hva jeg vil få med meg.

Den beste festivalen jeg har vært på må nok være Roskilde. Å bo på camp tett i tett, bli kjent med de andre som bor i teltene rundt, og å farte rundt på natta mellom ulike camper på jakt etter den morsomste festen – det er minner jeg aldri kommer til å glemme.

Det har hendt at hele sommerferien har gått med til å dra festivaler. Det er rett og slett ikke ordentlig sommer uten festival!

Vildes beste festivaltips:

  • Kle deg etter været. Å være på festival innebærer å være ute hele dagen, og det er viktigere å være tørr og varm enn å se best ut. Men det er selvfølgelig lov til å pynte seg – det er jo en fest!
  • Få i deg nok mat og drikke. Det er lange dager og mye farting rundt omkring. Jeg har alltid nøtter eller en energibar i sekken, sånn at jeg ikke går tom for energi.
  • Husk å lade telefonen og ta med nødlader, så slipper du å være redd for å ikke få tak i vennene dine hvis dere forsvinner fra hverandre.
  • Hvis festivalen du vil dra på er utsolgt, eller du ikke har råd til billett, så anbefaler jeg å jobbe som frivillig. Det er morsomt, du får gratis mat og blir kjent med nye folk. Jeg har ofte jobbet frivillig, og da blir du en del av festivalen på en annen måte. Festival er litt som en kjempestor dugnad: alle festivaler er avhengig av frivillige som står på, så jobben du gjør blir virkelig satt stor pris på.

… Og dette råder hun deg til å styre unna:

  • Ikke heng deg opp i telefonen din. Avtal heller å møte vennene dine etter konserten hvis dere liker forskjellige artister. Det er kjedelig å gå glipp av store konsertøyeblikk fordi du har øynene limt i skjermen.
Flere telt som på ei gresslette med blå himmel
To jenter ligger i sovepose under åpen himmel
Foto: Ida Kviteberg
Solnedgang på festival
Foto: Ida Kviteberg

– Dropp jumpsuiten

  • Hvem: Ida Kviteberg (26)
  • Festivalbakgrunn: Har vært på festival ca. 25 ganger, fordelt på rundt 10 ulike festivaler.

– Hør deg opp på musikken på forhånd, ikke planlegg for mye og dropp jumpsuiten! Det er Idas råd til deg som vil sikre deg en vellykket festivalopplevelse.

– Det beste med å være på festival er atmosfæren, og hele opplevelsen av å være der – på et lukket område dedikert til kultur, mat og opplevelser sammen med mennesker som vil det samme som deg: å kose seg mest mulig.

I tillegg får du muligheten til å være nysgjerrig, til å oppdage artister du kanskje ikke har hørt om, eller som du ikke trodde du ville like. Det er deilig å få masse nytt og inspirerende påfyll av musikk.

Når jeg planlegger sommerferien er festivaler en del av kabalen som skal gå opp. Jeg har noen faste jeg prøver å få med meg, også er jeg alltid åpen for nye festivalmuligheter som dukker opp.

Øyafestivalen må jeg alltid dra på. Jeg elsker musikken og atmosfæren der, og så bor jeg rett ved, noe som er ekstremt behagelig. Det er også fra Øyafestivalen jeg har et av mine første festivalminner:

– Jeg var 16 år gammel, og vi hadde vunnet festivalpass og reise med jobben min i Tromsø. Midt på dagen, i skikkelig regnvær, dro jeg alene til festivalområdet for å se Bob Hund for første gang, ettersom jeg hadde fått albumet deres i bursdagsgave den sommeren. Alene sto jeg der i regnværet, sliten og våt, og hadde kanskje den fineste konsertopplevelsen jeg noen gang har hatt.

Jeg kommer heller aldri til å glemme den første utgaven av Trevarefest Lofoten. Været var helt nydelig, og vi bestemte oss for å sove ute under åpen himmel. Venninnen min fikk noen vepsestikk i løpet av natten, men det var absolutt verdt det!

Idas beste festivaltips:

  • Orienter deg på festivalområdet helt fra start. Finn ut hvor matområdet er, hvor toalettene ligger (kanskje det finnes noen litt bortgjemte der køen ikke er så lang) og hvor du kan skaffe deg vann.
  • Kle deg praktisk for hele dagen. Det er ikke kult å gå i shorts når gradene synker under 10 og det regner. Ha med noe enkelt som gir varme fort. En genser rundt livet er alltid praktisk! Og ikke undervurder superundertøy – det tar lite plass og kan brukes under festivalklærne.
  • Must haves i veska: antibac, nødlader, ekstra sokker (eventuelt poser til å ta utenpå sokkene, om du ikke orker støvler), regnponcho, ID (overraskende mange glemmer dette) og solkrem.
  • Ta vare på glasset ditt når det er tomt. Det finnes ofte vannstasjoner der du kan fylle det opp med vann, og da slipper du å bruke opp imot 50 kr for en flaske med vann.
  • Hør deg gjerne opp på festival-spillelister i forkant. Ofte lages det ferdige spillelister på Spotify som du kan bruke for å få en idé om hva du bør få med deg, og hva du fint kan droppe.

… Og dette råder hun deg til å styre unna:

  • Ikke legg opp til et for tett program. Prioriter favorittartistene, men pass på å legge inn litt luft innimellom og vær fleksibel. Det er mye annet gøy som skjer på festivalområdet, og det er gøy å oppleve noe nytt.
  • Er du på en festival med teltovernatting, så kjøp inn enkel mat til å ha i campen. Knekkebrød og tunfisk eller syltetøy er en slager. Sørg for å ha litt påfyll av både vann og enkel mat.
  • Ikke kle deg i ting som tar lang tid på toalettet! Med andre ord bør du droppe jumpsuiten.
Lyspærer med en karusell i bakgrunnen
En smilende mann i hvit og grønn-stripede t-skjporte. Simen Faaberg
Foto: Jonas Lisether

– Ikke planlegg for mye

  • Hvem: Simen Faaberg (28)
  • Festivalbakgrunn: Har vært på festival hver sommer de siste 12 årene.

Hvis du kommer med et åpent sinn og en tom kalender, har du ifølge Simen en suksessoppskrift som ikke kan slå feil.

– Det ligger i navnet: det er en lang fest. Du er i en situasjon hvor det eneste du skal tenke på er å kose deg best mulig, og å få de beste opplevelsene. Det er veldig deilig. Muligheten til å oppleve god musikk dagen lang, og oppdage nye artister – eller til og med sjangre – jeg ikke visste at jeg likte. Det er det jeg liker best med å være på festival.

Min favorittfestival er Vinjerock. En “bona fide” musikkfestival på Eidsbugarden i Valdres, midt i tjukkeste Jotunheimen og en time fra nærmeste asfaltvei. Det er et av få steder hvor du kan starte dagen med en fjelltur, ake ned igjen på snøen, og komme tilbake til en Silvana Imam-, Kvelertak- eller Karpe-konsert. Så kan du rave til langt på natt, omkranset av noen av de vakreste fjellene Norge har å by på.

Det er også Norges minst pretensiøse og “hipstrete” festival: mottoet deres er “det er saa viktig aa kosa seg”, og alle går i fjellklær uansett, så det er ikke noe press på å følge årets festivalmote. Den eneste ulempen er at festivalen blir utsolgt på et minutt eller to, så her gjelder det å være rask.

Men jeg har også mange gode minner fra andre festivaler. For eksempel da jeg ble tatt med backstage på Øya i 2016 for å hilse på Vazelina Bilopphøggers. De sier man aldri skal møte sine helter, men dette var en gjeng tvers gjennom trivelige karer.

Et annet øyeblikk jeg aldri glemmer, er da jeg så Skambankt på Quart-festivalen i 2007. De hadde en dårlig dag på jobb, og man kunne tydelig se på kroppsspråket til vokalist Terje Wintersthø Røthing, at han ikke var særlig fornøyd med verken spillingen eller lyden.

På et tidspunkt ble det kluss med effektpedalen også, og da han krysset scenen for å bytte til en ny, skled han og datt så lang han var. Ansiktsuttrykket hans idet han reiste seg var det mest hatske og miserable jeg noen gang har sett på et menneske, og har brent seg inn på netthinnen min.

Simens beste festivaltips:

Her må jeg være kjedelig å snakke om det rent praktiske. Først kommer gode klær og gode sko: tenk på hva som holder deg komfortabel og tørr, gjennom en eller flere hele dager.

  • Regnponchoer er på vei ut – her skal det kuttes engangsplast! Så bare skaff deg en ordentlig regnjakke med en gang.
  • Sjekk informasjonen fra festivalarrangøren i forkant. De gir mange beskjeder om ting som innslipp, betalingsløsninger, avfall, resirkulering og mye annet som det er viktig at du får med deg for at festivalen skal gå så glatt som mulig.
  • Mitt beste tips på selve festivalen, er å ikke tenke for mye. Du kommer ikke til å få med deg alt uansett, så ikke stress med å planlegge dagene ned til minste detalj. Det beste med festivaler – å snuse på nye band, stifte tilfeldige bekjentskaper, slappe av i solen og nyte mat og drikke – skjer bare når du tar deg tid til å loke rundt uten noen særlig plan.

… Og dette råder han deg til å droppe:

  • La mobilkameraet ligge når du er på konsert. Det er kanskje gøy å sende lange skrytesnap, men de aller fleste spoler rett forbi dem, og utstrakte hender med mobilskjermer er forstyrrende for andre. Dans og kos deg i stedet!
  • Også var det dette med småpraten: norsk festivaletikette er mildt sagt elendig. Jeg har fått en Nick Cave-konsert nesten helt ødelagt av at et par menn fant ut at det var rette tid og sted å ha en høylytt samtale om fritidsbåter. Det er ikke sånn du får deg venner på festival.