Se stylistens beste tips til bryllupsbordet
Borddekking er en kunst – men med litt hjelp er det faktisk noe alle kan klare. Vi har fått Bryllupsplanleggeren til å dele sine beste tips med deg.
– Så lenge du synes det er gøy og har nok tid, kan du fint klare borddekkingen selv, bekrefter bryllupsarrangør Cathrine Aase Walberg, som etter ti år i bryllupsbransjen har mye erfaring med å dekke til fest.
Walberg er aktuell med podkasten «Bryllupsplanleggeren» – hvor hun tar oss med backstage i jobben som bryllupsplanlegger i inn- og utland, og snakker med kjente personer om deres store dag.
– Mange får en stressende tid før bryllupet, for det er mye som skal på plass. Derfor er mitt beste tips å være ute i god tid – også når det kommer til dekking av bord, fastslår hun.
– Ikke bli stående til tre på natta
– Alt som kan gjøres i forkant av den store dagen, bør gjøres i forkant. Du vil helst ikke bli stående over bordene til klokken tre natta før bryllupet, når du sannsynligvis har mye annet å tenke på.
Nettopp derfor anbefaler Walberg at du bør be om hjelp til selve dekkejobben. Ikke minst bør du sørge for at noen kan hjelpe deg med det som kan virke som en enkel oppgave: Å brette servietter.
– Selv om du velger en enkel måte å gjøre det på, tar det tid å brette til alle gjestene. Dette er en typisk oppgave som blir nedprioritert frem til i siste liten. For at ingen skal bli stående til langt på natt, bør du delegere bort oppgaven i god tid til noen som vil hjelpe til.
Før du bestemmer deg for hvordan du løser borddekkingen, bør du sjekke hva som er mulig der festen skal være.
– På en restaurant vil de for eksempel i de fleste tilfeller brette for deg, men det er alltid lurt å vite 100 prosent sikkert hva du må planlegge for.
Enkle regler for borddekking
La oss kjapt gå gjennom de tradisjonelle reglene for når du dekker et bord:
– Gaffelen til venstre og kniven til høyre for tallerkenen. Dessertskjeen over. Det er vanlig med tre glass: Vannglass, hvitvinsglass og rødvinsglass. Er det flere retter, skal bestikket følge rekkefølgen på rettene, og du begynner med bestikket som ligger lengst vekk fra tallerkenen, forklarer Walberg.
Dette kalles en kuvert. Den skal inneholde alt gjestene dine trenger for å innta festmåltidet som kommer på bordet.