Tre menyforslag til nyttårsaften

Tre stekte kamskjell dandert på en mørk tallerken
Ferske kamskjell til forrett. Bilde: matprat.no
Tre lilla fiken fylt med ricotta på en trefjøl
Ricottafiken som appetittvekker. Bilde: matprat.no
Helstekt kalkun på fat med brødstuffing
Helstekt kalkun til hovedrett. Bilde: matprat.no

Vil du runde av 2019 med et realt festmåltid? Her er tre fantastiske nyttårsmenyer du kan velge mellom.

Familie og venner skal samles, og stjerneskudd og raketter skal glitre. Men hva skal du servere gjestene? Vi har satt sammen tre strålende nyttårsmenyer som både smaker godt og er fasjonable nok for å markere årets siste dag.

Velg mellom klassikeren med fiken, kamskjell, kalkun og sjokolademousse, en smaksreise på havets bunn med østers, sjøkreps, kveite og skogsbærkake eller en norsk-inspirert sammensetning med ørret, kongekrabbe, reinsdyr og multedessert.

1. KLASSIKEREN

Vil du by gjestene på et tradisjonsrikt måltid med litt ekstra piff, blir denne menyen med helstekt kalkun i sentrum garantert en slager!

Kalkun har etablert seg som en klassisk festmiddag til romjul og nyttår. Ikke bare smaker den fantastisk – den passer også veldig godt å servere til mange. Menyen vi har komponert her, består av fire retter, og du starter med en liten amuse bouche for å vekke smaksløkene. Disse oppskriftene fra Matprat er beregnet til 10 festglade gjester.

Appetittvekker

Frisk og søt ricottafiken, der du blander den deilige italienske ricottaen med fruktkjøtt, oppkuttet spekeskinke, nykvernet pepper og basilikum.

Ingredienser

  • 10 stk frisk fiken
  • 5 ss ricotta
  • 5 skive finhakket spekeskinke
  • 5⁄16 ts pepper
  • 2 1⁄2 ss frisk basilikum

Slik gjør du

Skjær av toppene på fikenene. Skrap ut fikenkjøttet fra toppene og litt kjøtt ut av bunnene. Bland kjøttet med ricotta, spekeskinke pepper og basilikum.

Fyll fikenbunnene med ricottablandingen og sett på toppene før servering.

Forrett

Ferske kamskjell surret lett i pannen, servert med blomkålpuré og chorizo. Dryss litt finhakket fersk gressløk over til slutt, både for syns og smakens skyld.

Ingredienser

  • 12 stk kamskjell
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • 1 ss olje
  • 1 ss smør til steking
  • 100 g chorizopølse eller bacon
  • 1 ss olje
  • Blomkålpuré
  • 1 stk blomkål
  • 1 båt hvitløk, revet
  • 2 dl matfløte
  • 2 ss smør
  • ¼ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • 1 ss frisk gressløk

Slik gjør du

Del blomkål i mindre buketter, spar noen av de til senere. Hell over fløte og tilsett hvitløk. Kok blomkålen mør.

Hell av fløten (ta vare på den). Mos blomkålen med en stavmikser og spe med fløten til en glatt puré. Ha i smør, salt og pepper.

Skjær chorizo eller bacon i små terninger og stek dem sprø i litt olje.

Stek resten blomkålbukettene i en tørr stekepanne til de har fått en fin farge.

Pensle kamskjellene med olje og stek dem raskt i en varm panne. Tilsett smør og øs over kamskjellene.

Legg en klatt blomkålpuré på hver tallerken og legg over kamskjellene. Dryss chorizo, blomkålbuketter og finhakket gressløk rundt.

Hovedrett

Helstekt kalkun med fløtesaus ispedd rips- eller portvinsgelé. Serveres med hjemmelaget brødstuffing med ristede nøtter og søte svisker.

Ingredienser

  • 1 stk kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
  • 3 ss smeltet smør
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • Kalkunkraft
  • 2 ss smør
  • ½ stk løk, i grove biter
  • ½ stk gulrot, i grove biter
  • ¼ stk sellerirot, i grove biter
  • 2 stilk frisk kruspersille eller estragon
  • 1 stk laurbærblad
  • 6 stk hel pepper

Brødstuffing

  • 200 g daggammelt brød
  • 100 g pinjekjerner
  • 100 g pistasjnøtter
  • 100 g pecannøtter
  • 300 g svisker eller en blanding av aprikos, dadler og svisker
  • 4 ss smør til steking
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 2 ss hakket frisk kruspersille

Fløtesaus

  • 1 ½ l kalkunkraft
  • 4 ss hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • ca. 2 ss ripsgelé eller portvinsgelé
  • 4 ss soyasaus
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • ca. 3 dråpe sukkerkulør

Slik gjør du

Lag kalkunkraft først. Ta ut innmatposen av kalkunen. Tørk forsiktig innmaten med kjøkkenpapir og brun den i en gryte med smør. Tilsett grønnsaker og urter. Hell over kaldt vann til det akkurat dekker. Kok opp og skum av. Senk temperaturen og la kraften trekke 1-2 timer. Sil kraften, gjerne gjennom et klede.

Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.

Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen.

Hell på vann og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180 °C. Beregn ca. en halv time pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.

Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varm.

Skjær brød i terninger. Legg terningene utover et bakepapirkledd stekebrett og stek på 200 °C midt i ovnen i ca.10 minutter, eller til de er sprø. Grovhakk nøtter og frukt. Fres det deretter lett i en stekepanne med smør. Bland sammen brød, nøtter og frukt i en stor bolle. Smak til med salt, pepper og grovhakket persille.

Mål opp silt kraft og stekesjy og spe med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp. Bland hvetemel i et glass med skrukork og tilsett ca. 2 dl vann. Rist godt og sil blandingen i kraften under omrøring. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Tilsett fløte og smak til med gelé, soyasaus, salt og pepper.

Server kalkunen med brødstuffing og fløtesaus.

Dessert

Luftig hvit sjokolademousse dandert med friske bringebær og revet sjokolade for en frisk smak og lekre fargekombinasjoner.

Ingredienser

  • 500 g hvit kokesjokolade
  • 4 1⁄6 stk gelatinplater
  • 10 dl kremfløte
  • 3 1⁄3 stk romtempererte egg

Slik gjør du

Knekk sjokolade i biter, eller finhakk den. Ha den i en skål/bolle og smelt sjokoladen over vannbad.

Legg gelatin i bløt i 5 minutter.

Pisk kremfløte til en myk og lett krem.

Når sjokoladen har smeltet, klem ut vannet av gelatinen og smelt den i sjokoladen.

Rør inn romtempererte egg.

Vend forsiktig den piskede kremen inn i sjokoladen (pass på at ikke sjokoladen er for varm, da kan kremen sprekke).

Fordel kremen i små porsjonsskåler eller ha den i en stor serveringsskål.

Fire skåler med hvit sjokolademousse dandért med friske bringebær og revet sjokolade
Hvit sjokolademousse til dessert. Bilde: matprat.no