Julemat for vegetarianere

Er du vegetarianer eller ønsker å ha en kjøttfri jul? Vi har plukket ut seks deilige vegetarretter gjestene vil elske – enten de er vegetarianere eller ikke.
Bakt blomkål
2 porsjoner
- 1 stk blomkål
Krydderblanding
- ½ ts salt
- ½ ts malt spisskummen
- ½ ts paprikapulver
- 1 ts fennikelfrø
- ¼ ts kvernet pepper
- 2 ss olivenolje
Brunet smør
- 4 ss smør
- 2 ss hakkede hasselnøtter
- 1 pk sukkerertspirer
- 1 pk rød shiso
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 150 °C.
- Bland sammen alle ingrediensene til krydderblandingen.
- Skjær vekk den nederste delen på blomkålen, men behold gjerne bladene på slik at kålen kan stå rett.
- Gni blomkålen inn med krydderblandingen og stek den i ca. 2 timer til den har fått en fin og gyllen farge. Bruk en liten kniv og stikk inn i midten av blomkålen for å se om den er ferdig stekt.
- Brun smøret i en liten kjele og tilsett hakkede pekannøtter.
- Fordel sukkerertspirene og shisokarsen på et fat og legg blomkålen oppå. Hell over litt av nøttesmøret og server.
Nøttestek med tranebær og pistasj
8 porsjoner
- 30 g tørket steinsopp eller annen tørket sopp
- 2 stk rødløk
- 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
- 2 ss olje
- 2 båter hvitløk
- 150 g arborioris (risottoris) , eventuelt perlebygg
- 1 dl hvitvin
- 5 dl grønnsakbuljong (utblandet)
- 200 g aromasopp
- 100 g mandler
- 100 g pistasjnøtter
- 50 g smuldret brød
- 125 g hvitost eller vegansk ost (velg en ost med mye smak)
- 1 stk rød chili
- revet skall av 1 stk sitron
- 2 stk egg
- 2 ss friske urter (f.eks. rosmarin, timian, salvie og/eller persille)
- 200 g tranebær
- 2 ss sukker
- 1 ts salt
- ½ ts kvernet pepper
Slik gjør du
- Bløtlegg tørket sopp i litt kokende vann. Sett til side.
- Finhakk rødløk og stilkselleri. Finhakk hvitløk.
- Varm en vid kjele med litt olje og fres løk og selleri til det er mykt og blank. Ha i hvitløk og la den frese med et minutt. Tilsett ris og la den frese med til den begynner å «poppe». Hell i hvitvin og la den koke helt inn i risen.
- La den bløtlagte soppen renne av seg i en sil og hakk den grovt. Rør soppen inn i risen. Varm grønnsaksbuljongen og tilsett i risen litt etter litt, mens du rører godt mellom hver gang. Fortsett å spe til risottoen er kremete og risen er al dente (fortsatt har litt tyggemotstand). Ha risottoen i en arbeidsbolle og avkjøl helt.
- Skjær soppen i skiver. Varm en stekepanne og fres soppen i litt olivenolje. Krydre med salt og pepper. Hell soppen over i risottoen og avkjøl.
- Rist mandler og pistasjnøtter i en tørr stekepanne, og knus dem grovt.
- Bland nøttene, smuldret brød, revet ost, finhakket chili, revet sitronskall, egg og finhakkede urter inn i risottoen. Smak til med salt og pepper.
- Ha tranebær og sukker i en liten kjele og kok opp. Rør godt og la alt koke kraftig i 2-3 minutter, til sukkeret er oppløst og bærene har syltet seg.
- Smør en form og fordel tranebærene i bunnen. Ha risottoblandingen i formen og klem den forsiktig ned over tranebærene. Bruk en skje til å jevne ut overflaten. Dekk formen med aluminiumsfolie og plasser den midt i ovnen på 180 °C i 45 minutter. Fjern folien og stek videre i ytterligere 15 minutter.
- Ta formen ut av ovnen og la den hvile på rist i 10 minutter. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten på formen for å løsne steken. Hvelv den på et fat og løft formen forsiktig av. Pynt med friske urter.
