Julemat for vegetarianere

bord sett ovenfra med blomkålstek og pynt
Bakt blomkål
Fat med nøttestek med tranebær
Nøttestek med tranebær

Er du vegetarianer eller ønsker å ha en kjøttfri jul? Vi har plukket ut seks deilige vegetarretter gjestene vil elske – enten de er vegetarianere eller ikke.

Bakt blomkål

2 porsjoner

  • 1 stk blomkål

Krydderblanding

  • ½ ts salt
  • ½ ts malt spisskummen
  • ½ ts paprikapulver
  • 1 ts fennikelfrø
  • ¼ ts kvernet pepper
  • 2 ss olivenolje

Brunet smør

  • 4 ss smør
  • 2 ss hakkede hasselnøtter
  • 1 pk sukkerertspirer
  • 1 pk rød shiso

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 150 °C.
  2. Bland sammen alle ingrediensene til krydderblandingen.
  3. Skjær vekk den nederste delen på blomkålen, men behold gjerne bladene på slik at kålen kan stå rett.
  4. Gni blomkålen inn med krydderblandingen og stek den i ca. 2 timer til den har fått en fin og gyllen farge. Bruk en liten kniv og stikk inn i midten av blomkålen for å se om den er ferdig stekt.
  5. Brun smøret i en liten kjele og tilsett hakkede pekannøtter.
  6. Fordel sukkerertspirene og shisokarsen på et fat og legg blomkålen oppå. Hell over litt av nøttesmøret og server.

Nøttestek med tranebær og pistasj

8 porsjoner

  • 30 g tørket steinsopp eller annen tørket sopp
  • 2 stk rødløk
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 2 ss olje
  • 2 båter hvitløk
  • 150 g arborioris (risottoris) , eventuelt perlebygg
  • 1 dl hvitvin
  • 5 dl grønnsakbuljong (utblandet)
  • 200 g aromasopp
  • 100 g mandler
  • 100 g pistasjnøtter
  • 50 g smuldret brød
  • 125 g hvitost eller vegansk ost (velg en ost med mye smak)
  • 1 stk rød chili
  • revet skall av 1 stk sitron
  • 2 stk egg
  • 2 ss friske urter (f.eks. rosmarin, timian, salvie og/eller persille)
  • 200 g tranebær
  • 2 ss sukker
  • 1 ts salt
  • ½ ts kvernet pepper

Slik gjør du

  1. Bløtlegg tørket sopp i litt kokende vann. Sett til side.
  2. Finhakk rødløk og stilkselleri. Finhakk hvitløk.
  3. Varm en vid kjele med litt olje og fres løk og selleri til det er mykt og blank. Ha i hvitløk og la den frese med et minutt. Tilsett ris og la den frese med til den begynner å «poppe». Hell i hvitvin og la den koke helt inn i risen.
  4. La den bløtlagte soppen renne av seg i en sil og hakk den grovt. Rør soppen inn i risen. Varm grønnsaksbuljongen og tilsett i risen litt etter litt, mens du rører godt mellom hver gang. Fortsett å spe til risottoen er kremete og risen er al dente (fortsatt har litt tyggemotstand). Ha risottoen i en arbeidsbolle og avkjøl helt.
  5. Skjær soppen i skiver. Varm en stekepanne og fres soppen i litt olivenolje. Krydre med salt og pepper. Hell soppen over i risottoen og avkjøl.
  6. Rist mandler og pistasjnøtter i en tørr stekepanne, og knus dem grovt.
  7. Bland nøttene, smuldret brød, revet ost, finhakket chili, revet sitronskall, egg og finhakkede urter inn i risottoen. Smak til med salt og pepper.
  8. Ha tranebær og sukker i en liten kjele og kok opp. Rør godt og la alt koke kraftig i 2-3 minutter, til sukkeret er oppløst og bærene har syltet seg.
  9. Smør en form og fordel tranebærene i bunnen. Ha risottoblandingen i formen og klem den forsiktig ned over tranebærene. Bruk en skje til å jevne ut overflaten. Dekk formen med aluminiumsfolie og plasser den midt i ovnen på 180 °C i 45 minutter. Fjern folien og stek videre i ytterligere 15 minutter.
  10. Ta formen ut av ovnen og la den hvile på rist i 10 minutter. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten på formen for å løsne steken. Hvelv den på et fat og løft formen forsiktig av. Pynt med friske urter.
pai med gresskar på et fat, med et stykke ved siden av fatet
Vegetarpai