Tilbehøret du må ha til julematen
Klar for å prøve noe nytt til julematen? Med dette tilbehøret vil du løfte julemiddagen til nye høyder – enten du skal servere ribbe, pinnekjøtt eller kalkun.
Tilbehør til ribbe
Brokkoli- og blomkålsalat med kremet honningdressing
- 1 stk brokkoli
- 1 stk blomkål
- 100 g tørkede tranebær
- 60 g pinjekjerner
Honningdressing
- 3 ss majones
- 1 dl yoghurt naturell eller gresk yoghurt
- 2 ss flytende honning
- saften av ½ stk sitron
- 1 ts salt
- ½ ts pepper
Slik gjør du
- Kutt blomkål og brokkoli i små buketter. Bruk stilken også (skrell den tykkeste stilken og skjær av den nederste delen, som ofte er trevlete).
- Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne til de er gylne.
- Legg blomkål, brokkoli, tørkede tranebær og pinjekjerner på et fat, gjerne hver for seg slik at man kan forsyne seg med det man vil ha.
- Bland sammen ingrediensene til dressingen og smak til med salt og pepper.
- Server brokkoli- og blomkålsalat med kremet honningdressing.
Smørstekte mandelpoteter
- 1 kg mandelpotet (ca 10 stk)
- 2 ss smør eller margarin
- 1 ½ dl vann
- 2 ss hakkede friske urter (for eksempel persille, dill, timian, rosmarin)
Slik gjør du
- Skrell potetene. Ha smør/margarin og vann i en panne
- Ha i potetene og la det hele surre i 15-20 minutter, til potetene er møre og begynner å få farge, og vannet har fordampet.
- Dryss over de hakkede urtene mot slutten av koketiden.
Les også:
Tilbehør til kalkun
Stuffing
- 200 g daggammelt brød
- 100 g pinjekjerner
- 100 g pistasjnøtter
- 100 g pecannøtter eller andre nøtter
- 300 g svisker , eller en blanding av aprikos, dadler og svisker
- 4 ss smør til steking
- 1 ts salt
- ½ ts kvernet pepper
- 2 ss finhakket frisk kruspersille
Slik gjør du
- Forvarm stekeovn til 200 °C.
- Kutt daggammelt brød i skiver og deretter terninger.
- Legg brødterningene utover et bakepapirkledd stekebrett og stek på 200 °C midt i ovnen i rundt ti minutter eller til de er sprø.
- Grovhakk nøtter og frukt. Fres det deretter lett i stekepanne med litt smør, i omtrent fem minutter.
- Bland sammen brød, nøtter og frukt i en stor bolle. Smak til med salt, pepper og grovhakket persille.
- Server brødstuffingen ved siden av helstekt kalkun og kylling.
Enkel waldorfsalat
- ½ stk agurk
- 2 stk eple
- 150 g røde druer
- 60 g valnøttkjerner
- 150 g gresk yoghurt
- 1 ss sitronsaft
- ½ ts salt
- ¼ ts kvernet pepper
- 1 ts sukker
Slik gjør du
- Skyll godt av frukten og fjern skallet om det er grovt. Skjær agurk på langs og skrap ut den myke kjernen med en skje. Skjær agurk og eple i biter og del druene i to. Grovhakk halvparten av valnøttene og behold resten hele.
- Ha alt i en bolle og vend inn yoghurt. Smak til med litt sitronsaft, salt, pepper og sukker.
- La gjerne salaten stå i kjøleskapet og utvikle smak en stund før servering.
Tilbehør til pinnekjøtt
Rørte tyttebær
- 200 g tyttebær
- 100 g sukker , (gjerne demerara)
Slik gjør du
Bland bær og sukker i en bolle og visp eller rør godt sammen. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele.
Mandelpotetmos
- 600 g mandelpotet
- 2 ss smør
- 1 dl melk
- 2 ss hakket frisk timian
- ½ ts salt
- ¼ ts nykvernet pepper
Slik gjør du
- Skrell potet og kok dem møre i en kjele med usaltet vann. Sil av vannet, og damp potetene tørre.
- Mos potetene og rør inn smør og melk. Vil du ha potetmosen litt grov, ikke rør mer enn nødvendig.
- Bland inn hakket timian og smak til med salt og pepper. Juster konsistensen med litt mer melk om du synes mosen er for tykk.